Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş kiracı olarak oturmakta.
Kirada oturan bu vatandaşların ise ev sahiplerine yönelik bazı sorumlulukları ve yükümlükleri bulunmakta. Borçlar Kanunu'nda yer alan düzenlemeler ile yasa korumasında olan bu yükümlükükler kirada oturan vatandaşlar tarafından tümüyle karşılanmalı.
Uygulanmadığında, yerine getirilmediğinde evden çıkarılma başta olmak üzere çok sayıda soruna davetiye çıkaran bu yükümlülükleri maddeler halinde aktarıyoruz.
KİRADA OTURANLARIN EV SAHİPLERİNE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Bu konuya dair ilk belirtilmesi gereken açıklama; kiracının ev sahibine olan yükümlülükleri gibi ev sahiplerininde kiracılara yönelik yükümlülükleri bulunuyor. Bu kapsamda bu hakların tamamı yasalarla koruma altında olup hem kiracılar hemde ev sahipleri tarafından yerine getirilmek zorunda.
Peki bu yükümlülükler neler? Kiracıların, ev sahiplerine yönelik yapması gerekenler neler? İşte kanunla koruma altında olan o düzenlemeler.
İlk yükümlülük bilindiği üzere aylık kirayı belirlenen tarihler arasında ödemek. Kira ödemek konusunda ise bazen sözleşmeye tarih konulmuyor. Bu durumlarda ise kira ödemeleri ayın sonuna (ayın 30. ya da 31).kadar ödenmeli.
Bunun dışında kiracılar ev ile ilgili genel giderleri de ödemek zorundalar. Kira ve bu giderler ödenmediği zaman ise kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Bunun dışında diğer bir nokta kiracının evi nasıl teslim aldıysa o şekilde teslim etmesi. Ancak kullanımdan dolayı meydana gelen eskimeler ve yıpranmalardan kiracı sorumlu değildir.
Kiracıların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisi de ev içinde yapılacak değişikler. Bu tür durumlarda yazılı izin ile işlem yapılması gerekiyor.
TOKUR Osmaniye Emlak Haberleri